čtvrtek 7. února 2013

Nejčastější typy bytových jader


Bytová jádra jsou typická hlavně pro panelákové domy. Nejčastěji jsou paneláky vybaveny jádry typu   B2, B3, B4, B6, B7 a  B10.

Bytová jádro typu B2

Jádra B2 patří mezi nejstarší bytová jádra. Jádra B2 se stavěla mezi roky 1958 až 1968.  Tento typ jádra je částečně vyzdívaný a částečně z umakartové konstrukce.  Při rekonstrukci jádra B2 je vždy zachována instalační šachta. V rámci rekonstrukce jádra  se musí počítat i s rekonstrukcí rozvodů vody. Stěny jádra můžeme buď nahradit, nebo přestavět do jiného tvaru.

Bytová jádro typu B3

Jádro B3 patří mezi více rozšířené varianty bytových jader. Tato jádra byla  součástí panelových domů stavěných mezi lety 1961 až 1981.  Jádro je tvořeno pouze umakartovými stěnami. Některá jádra B3 jsou vybavena otočnými umyvadly.  Umakartové stěny můžeme plně nahradit, či posunout. Rekonstrukce jádra B3 je stejně jako u jádra B2 spojená i s rekonstrukcí rozvodů vody. Instalační šachta musí opět zůstat na stejném místě.


Bytové jádro typu B4

Bytová jádro B4 má 4 konstrukční varianty. Najdeme ho v panelových domech z let 1964 až 1972. Vývojově vychází z jádra B3. V případě rekonstrukce jádra B4 se kompletně vyměňují všechny stěny, což obnáší i rekonstrukci rozvodů.  

Bytové jádro typu B6

Tento typ jader se stavěl mezi roku 1964-1987. I toto jádro má 4 varianty. I v případě tohoto jádra se většinou přistupuje ke kompletní rekonstrukci, včetně rekonstrukce rozvodů.

Bytové jádro B10

Jedná se o nejmladší masivně montovaný typ bytových jader. Tato jádra se stavěla mezi roky 1980 -1990. Jádro B10 má tři konstrukční varianty.  Tento typ jádra se dá považovat za nejčastější., jelikož starší typy jader většinou již prošly rekonstrukcí.  I v případě B10 nejčastěji volíme kompletní rekonstrukci. Příklady možností rekonstrukce bytového jadra B10 najdete v článku na TBZ-info.cz

1 komentář:

  1. Podle toho, jak to popisujete, tak my asi v našem bytě měli B3. I ten ročník domu by zhruba odpovídal. Je to asi dva roky zpátky, co jsme právě bytové jádro přestavovali na zděné. Na ten umakart už se nedalo dívat. Společně s novým jádrem přišla na řadu konečně i nová paneláková kuchyně. Tu jsme si nechali udělat od https://www.gabon.cz/rubrika/kuchyne/panelakove-kuchyne/ a s výsledkem jsem moc spokojená.

    OdpovědětVymazat